BRANCH koraalherstelproject op Porto Mari

 

Sinds juni 2023 werkt Porto Mari Sports samen met BRANCH Coral Restoration Foundation in het kader van een koraalherstelproject.

 

Wat doen we?

Een team van mariene biologen onder leiding van Max van Aalst en bijgestaan ​​door Porto Mari’s team van divemasters en instructeurs is bezig met het opzetten en onderhouden van vijf kweekbomen met 300 hertshoornkoralen met als doel om deze weer uit te planten op het rif wanneer ze groot genoeg zijn om zelf verder te groeien. Hiermee stimuleren we de vernieuwing van het koraalrif bij Porto Mari.

 

Hoe kun je hieraan bijdragen?

Er zijn verschillende manieren waarop je hieraan kunt bijdragen:

Een stukje geschiedenis

Het strand van Porto Mari en Porto Mari Sports hebben een geschiedenis als het gaat om inspanningen voor het behoud van koraalriffen. In de vroege jaren 2000, nadat een tropische storm een ​​groot deel van het ondiepere rif bij Porto Mari had beschadigd, werden tientallen rifballen gemaakt van speciaal ontworpen zuurvrij cement, gebouwd en geplaatst door onze voorgangers met als doel om koraalgroei in de ondiepe wateren te stimuleren. Je kent deze rifballen waarschijnlijk als de plek waar je je veiligheidsstop doet aan het einde van je duik bij Porto Mari.

Op de rifballen werden oorspronkelijke hertshoornkoralen geplant, maar deze werden allemaal weggeblazen door daaropvolgende stormen en vormen nu twee natuurlijk groeiende velden in het ondiepe water halverwege tussen het strand van Porto Mari en Playa Hunku. De koralen en sponzen die momenteel op de rifballen groeien – voornamelijk hersenkoralen, vuurkoraal en verschillende soorten sponzen – zijn natuurlijk aan komen ‘waaien’ maar herbergen evengoed talloze vissen.

Een tweejarig contract tussen BRANCH en Porto Mari Sports begonnen in juni 2023 blaast nieuw leven in deze inspanningen voor koraalherstel door middel van hertshoornkoraal te kweken en uit te planten. We zijn er trots op deel uit te gaan maken van deze geschiedenis.